Prawidłowe ostrzenie piły łańcuchowej - jak to robić?

2021-08-04
Prawidłowe ostrzenie piły łańcuchowej - jak to robić?

Wszystkie narzędzia tnące prędzej czy później tracą ostrość. Dotyczy to także pilarek mechanicznych, a szczególnie intensywnie eksploatowanych maszyn tnących twarde drewno. Sposobem na przywrócenie ich sprawności jest ostrzenie tnących ogniw łańcucha. Jak zabrać się do takich prac i czy okażą się skuteczne?

Kiedy konieczne jest ostrzenie łańcucha piły?

Nowa pilarka Stihl lub od innego dobrego producenta powinna szybko przecinać zarówno suche, jak i mokre drewno. Praca z takimi maszynami to przyjemność i chętnie będziesz wykonywał sanitarne i korekcyjne przycinanie drzew. Z biegiem czasu może się okazać, że ostrze nie wcina się w drewno i wymaga przy tym dodatkowego nacisku. Objawami tępego łańcucha będą też niepokojące drgania i ruchy piły, wyrzucanie drobnych wiórów, a nawet dym unoszący się z rzazu. Ponadto standardowe prace mogą trwać znacznie dłużej. Jeśli dochodzi do Ciebie któryś z tych sygnałów, może to być pora na ostrzenie piły.

Warto dodać, że sprawność pracy pilarki zależy przede wszystkim od jej parametrów technicznych. Korzystając z używanej maszyny trudno stwierdzić, czy jej mała funkcjonalność wynika z tępego łańcucha, a może jej moc nie jest odpowiednia do charakteru ciętego materiału. Żeby móc ocenić, że problem leży właśnie po stronie łańcucha, należy eksploatować maszynę przez dłuższy czas.

Przygotowanie pilarki do ostrzenia

Jeśli ocenisz, że Twoje urządzenie wymaga jednak ostrzenia, musisz dobrze się do tego przygotować. Przede wszystkim pilarka Stihl musi być solidnie wyczyszczona z zabrudzeń. Najlepiej, jeśli przetrzesz łańcuch rozpuszczalnikiem do żywic, a resztki kurzu wymieciesz pędzelkiem. To też dobry moment na ocenę, czy któryś z elementów nie jest uszkodzony i wymaga wymiany.

Przed ostrzeniem musisz zwiększyć naciąg łańcucha do tego stopnia, żeby był mocniej naprężony, niż przy cięciu. Ogniwa nie mogą się załamywać i cały ciąg powinien być sztywny. Teraz pora na pracę suwmiarką i szukanie najkrótszego zęba tnącego. Musisz zaznaczyć ten najmocniej zużyty element i do jego długości dostosować pozostałe. Prowadnicę łańcucha przymocuj w pionie za pomocą imadła lub ścisków, co ułatwi pracę pilnikiem i wykonywanie mocnych ruchów.

Właśnie pilnik to kolejny element, który musisz przygotować do ostrzenia łańcucha. W tych pracach wykorzystywane są pilniki okrągłe, które utrzymują naturalne krzywizny ostrzy łańcucha. Na każdym z ogniw z zębem tnącym znajduje się oznaczenie numeryczne, które wskazuje na średnicę pilnika, jaki musisz zastosować. Wyjaśnienie oznaczeń znajduje się przy każdej instrukcji obsługi pilarki Stihl albo w tabelach internecie.

STIHL Pilarka akumulatorowa MSA 120 C-B

Ostrzenie piły łańcuchowej - podstawowe informacje

Pilarka zamocowana, pilnik w gotowości, zatem pora przejść do ostrzenia. Pilnik musisz ułożyć pod kątem prostym do prowadnicy łańcucha i jednocześnie pod kątem około 30 stopni w stosunku do biegu łańcucha. Dokładny kąt ostrzenia wskazują znaczniki serwisowe, które znajdują się na ogniwach w łańcuchach pilarki Stihl lub innych dobrych urządzeń. Jeśli jest to pierwszy łańcuch, który ostrzysz, możesz mieć wątpliwości, czy pilnik prowadzony jest prawidłowo. Dlatego dobrym sposobem będzie pomalowanie całej powierzchni ostrza za pomocą mazaka. Po kilku ruchach ocenisz, czy tusz zbiera się równomiernie, co będzie oznaczało odpowiedni kąt ustawienia.

Jeśli uznasz, że pierwszy ząb jest już właściwie naostrzony, nie ma na nim śladów tuszu i nie odbijają się refleksy świetlne, pora przejść do kolejnego. Zęby tnące skierowane są na przemian w lewą i prawą stronę, dlatego kolejnym zębem do ostrzenia będzie ten skierowany w tę samą stronę. Dopiero kiedy naostrzysz wszystkie zęby z jednej strony, pora obrócić pilarkę i naostrzyć pozostałe zęby. Przy pracy pilnikiem pamiętaj, żeby ostrzyć tylko ruchem do przodu, a z powrotem prowadzić pilnik w powietrzu.

STIHL Pilarka spalinowa MS 170

Na co uważać w czasie pracy?

Po zakończeniu prac należy dokładnie pomierzyć długości poszczególnych zębów. Jeśli na każdy ząb poświęciłeś tyle samo ruchów pilnikiem i operowałeś podobnym naciskiem, zęby powinny być podobnej szerokości. Dodatkowo długość elementów po obu stronach musi być taka sama. Jeśli różnice są zauważalne, musisz ponownie przypiłować wszystkie, dostosowując je do najwęższego.

Przy ostrzeniu sumiennie sprawdź, czy łańcuch nie ma wyraźnych uszkodzeń. Koniecznie trzymaj się widocznych ograniczników, które oznajmiają zużycie zębów. Przy kolejnym ostrzeniu może się okazać, że konieczna będzie wymiana całego łańcucha. Zanim przetestujesz ostrość, nie zapomnij o lekkim poluźnieniu napięcia łańcucha.

Ostrzenie łańcucha sprawi, że praca z pilarkami ponownie będzie przyjemna, a wykonywane nią cięcia bardzo precyzyjne. Jeśli zastosujesz się do przedstawionych uwag, jesteś w stanie uzyskać zadowalające efekty. Pamiętaj jednak o sumiennej kontroli wymiarów i linii wyznaczających zużycie, ponieważ to jest gwarancją bezpiecznej pracy z maszyną.

pixel